Begeleiding
Begeleiding voor migranten- en vluchtelingengezinnen
Niet-westerse migrantenouders maken veel minder gebruik van (preventieve) opvoedondersteuning, terwijl juist deze groep vaker het gevoel heeft dat zij de opvoeding moeilijk aankunnen. Het ouderschap blijkt vaak uitdagender dan verwacht. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ouders met een niet-westerse achtergrond zich regelmatig zorgen maakt over het stellen van regels en grenzen, de gehoorzaamheid van hun kinderen, en gedragsproblemen. Ter vergelijking: bij autochtone ouders is dit één op de tien.
Voor vluchtelingenouders in Nederland komt hier nog een extra laag bij. Zij bevinden zich vaak in een ingewikkelde culturele situatie, onbekend met de opvoedpraktijken in Nederland en afkomstig uit landen waar opvoeding vaak een gedeelde verantwoordelijkheid van de uitgebreide familie was. De opvoeding in Nederland kan hierdoor als een zware last voelen. Daarbij speelt vaak de verwerking van traumatische gebeurtenissen tijdens de vlucht, het wennen aan een nieuwe taal en cultuur, en de onzekerheid van de asielprocedure een grote rol. Deze factoren kunnen leiden tot hoge stressniveaus binnen het gezin.
Gezinshereniging en opvoedingsuitdagingen
Bij gezinshereniging is de dynamiek binnen het gezin vaak veranderd door de lange tijd van scheiding. Dit kan voor extra opvoedingsuitdagingen zorgen. Jongeren die lange tijd voor zichzelf hebben gezorgd, kunnen het moeilijk vinden om weer in een gezinsstructuur te functioneren. Ze hebben vaak al een eigen manier gevonden om in de Nederlandse samenleving te integreren, terwijl hun ouders nog worstelen met aanpassing aan hun nieuwe omgeving.
Op maat gemaakte ondersteuning
Reguliere opvoedondersteuning en -programma’s sluiten vaak niet voldoende aan op de culturele achtergrond, taalvaardigheden en kennis van migranten- en vluchtelingengezinnen. Hierdoor hebben deze gezinnen minder profijt van de aangeboden hulp, wat kan leiden tot zwaardere opvoedproblemen en meer complexe zorgbehoeften. Het is daarom van groot belang om deze gezinnen vroegtijdig te bereiken en hen preventieve ondersteuning te bieden, zodat escalatie en zwaardere zorg vermeden kunnen worden.
Inara biedt laagdrempelige opvoedondersteuning die specifiek is afgestemd op de leefsituatie en culturele achtergrond van niet-westerse migranten. Door maatwerk te bieden en met respect voor de cultuur van het gezin te werken, kunnen wij gezinnen effectief ondersteunen in de opvoeding en zorgen we ervoor dat onze programma's aansluiten op hun specifieke behoeften.

Ons Aanbod
Wij bieden verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning, waaronder:
IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling)
IAG-V (Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling voor vluchtelingen)
Opvoedingsondersteuning
Schoolondersteuning
Groepsbegeleiding en -training
Begeleide omgang bij echtscheiding
Ouderschapsbemiddeling
Parallel-ouderschap
ROTS (Relatie-Ouderschap-Therapie-Scheiden)
KIM (Korte Interventie Methode)
Psycho-educatie
Bij Inara begrijpen we de unieke uitdagingen die migranten- en vluchtelingengezinnen ervaren en bieden we zorg die aansluit bij hun behoeften. Samen werken we aan een veilige, stabiele en gezonde opvoeding, met respect voor de cultuur en achtergrond van het gezin.
Neem contact met ons op
Onze locaties
Heilig Hartplein 39
4702 RE
Roosendaal
06-33611559
Tuinzigtlaan 45
4814 JW
Breda