Behandeling
Behandeling op maat bij Inara
Bij Inara bieden we gespecialiseerde behandelingen voor jongeren, waarbij altijd rekening wordt gehouden met hun achtergrond, cultuur en/of religie. Zowel ouders als het kind kunnen met een specifieke hulpvraag bij ons terecht. Samen met het gezin en de verwijzer stellen we behandeldoelen op die aansluiten bij de behoeften van de jongere.
Zodra de hulpvraag duidelijk is of de behandeldoelen zijn vastgesteld, kan de aanmelding voor behandeling worden gedaan. Het traject om de behandeling in gang te zetten, bestaat uit de volgende stappen:
Stappen in het behandeltraject:
- Aanmelden: De eerste stap is het indienen van de aanmelding voor behandeling.
- Screening: We analyseren de hulpvraag en bepalen of Inara de juiste instantie is voor deze specifieke zorg.
- Intake: Een kennismakingsgesprek waarin we dieper ingaan op de problematiek en de situatie van de jongere en zijn/haar omgeving.
- Matching: We zoeken de juiste behandelaar die het best past bij de hulpvraag en de persoonlijke situatie van de jongere.
- Behandeling: De behandeling wordt gestart volgens de vastgestelde behandeldoelen.
- Evaluatie: Tijdens de behandeling wordt regelmatig geëvalueerd om te bekijken of de behandeling naar wens verloopt en of er bijsturing nodig is.
- Afronding: De behandeling wordt afgerond zodra de doelen zijn behaald, en er wordt gekeken naar een mogelijk vervolgtraject of nazorg indien nodig.
Systemische werkwijze
Binnen Inara werken we in bijna alle gevallen volgens een systemische aanpak. Dit betekent dat we niet alleen de jongere behandelen, maar ook andere gezinsleden actief betrekken bij het behandelproces. We richten ons op het verbeteren van de relaties binnen het gezin, zoals tussen ouders en kinderen, en binnen andere belangrijke gezinsrelaties. Onze behandelingen zijn erop gericht om gedragsproblemen en klachten te verminderen en het persoonlijke functioneren van de jongere te bevorderen.
Kinderen maken deel uit van een breder systeem, zoals het gezin, de school, vrienden en andere sociale omgevingen. Al deze invloeden hebben een impact op het welzijn van de jongere. Daarom betrekken wij verschillende sociale systemen in onze behandeling, zodat we een holistische aanpak kunnen bieden die werkt voor de gehele omgeving van het kind.
Onze behandelingen vinden meestal plaats in de eigen omgeving van de jongere, wat het gemakkelijker maakt om ouders of verzorgers bij de behandeling te betrekken. Wanneer nodig kunnen behandelingen ook plaatsvinden op onze locaties in Breda of Roosendaal.
Interculturele werkwijze
Bij Inara werken we met een multidisciplinair team dat is samengesteld op basis van diversiteit. Ons team heeft een multiculturele achtergrond, zodat we cliënten vanuit verschillende culturele perspectieven kunnen benaderen en ondersteunen. Indien gewenst kunnen cliënten behandeld worden in hun eigen taal, zoals:
- Klassiek Arabisch (Syrisch, Iraaks, Libanees, Egyptisch)
- Marokkaans (Darija of Berbers)
- Turks
- Dari
- Farsi
- Koerdisch (Turks of Iraaks)
Wij hanteren een eclectische behandelwijze, waarbij verschillende methoden op maat worden toegepast, afhankelijk van de individuele behoeften van de jongere en het gezin. Eén van de methoden die we gebruiken is de “Een Taal Erbij”-methode (Duplo-methode), die goed aansluit bij de problematiek van de doelgroep en de culturele achtergrond van de cliënten.
Daarnaast maken we gebruik van instrumenten zoals het (CI) Cultureel Interview en het Cultureel Venster Jeugdhulpverlening, om te zorgen dat er geen kokervisie ontstaat en we optimaal begrip krijgen van de jongere en het gezin. Deze methodes helpen ons om culturele verschillen te overbruggen en een effectieve behandeling te bieden die aansluit bij de belevingswereld van onze cliënten.
Voorbeelden van hulpvragen die wij behandelen
Onze behandelingen richten zich op verschillende vormen van problematiek. Veelvoorkomende hulpvragen zijn onder andere:
- Specifieke gedragsproblemen
- Emotieregulatie
- Traumabehandeling
- Psychosomatische klachten
- Identiteit- en/of sekse-specifieke hulpvragen
- Problemen in de ouder-kindrelatie of binnen het gezin
- Moeilijkheden in het dagelijks functioneren

Contextuele gezinsbehandeling
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Imaginaire Exposure Therapie (IET)
Narratieve Exposure Therapie (NET)
Intensieve orthopedagogische gezinsbehandeling (IOG)
Systeemtherapie
Trauma Sensitief Boksen
E-health:
Neem contact met ons op
Onze locaties
Heilig Hartplein 39
4702 RE
Roosendaal
06-33611559
Tuinzigtlaan 45
4814 JW
Breda